Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Fish, fasting and old dietetics. Forgotten culinary traditions

Kwiecień 25, 2017 @ 09:00 - 12:30

Darmowy

Zapraszamy na seminarium poświęcone rybom w dawnej praktyce kulinarnej. Spotkanie odbędzie się w ramach Europejskiego Tygodnia Edukacji Gastronomicznej, którego celem jest przekazywanie wiedzy o historii, kulturze i tradycjach wyżywienia nauczycielom i uczniom szkół gastronomicznych. Seminarium prowadzone będzie w języku angielskim. Wstęp wolny!

Program:

Daniel Makowiecki, Instytut Archeologii UMK, Średniowieczne ryby u Słowian zachodnich w świetle badań archeoichtiologicznych (Medieval fish of western Slavs. An archaeoichthological overview.)

Jarosław Dumanowski, Smakowity post. Historyczne receptury kulinarne jako dokumentacja, inspiracja i materiał edukacyjny (Tasty Fasting. Historical recipes as documentation, inspiration and educational resource)

Marta Sikorska, Szczupak po polsku: najsłynniejsza polska receptura wszechczasów (Polish pike. The most famous polish recipe)

Stanisław Cios, Gefilte Fish in Polish culinary tradition

__________________________________________________
Organizatorami i partnerami Europejskiego Tygodnia Eukacji Gastronomicznej, realizowanego w Toruniu, w dniach 24-28.04.2017 r. są:
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Miasto Tours, Francja
Uniwersytet François Rabelais w Tours, Francja
Europejski Instytut Historii i Kultury Wyżywienia, Francja
Centre de Formation Apprentis w Tours, Francja
Stowarzyszenie Hale Tours, Francja
Amerykańska Akademia Kulinarna w Braşovie, Rumunia

Szczegóły

Data:
Kwiecień 25, 2017
Czas:
09:00 - 12:30
Koszt:
Darmowy
Wydarzenie Tagi:
,
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/events/244008239407030/

Miejsce

Seminarium Toruń
ul. Łokietka 8
Toruń, Kujawsko-Pomorskie Polska
+ Google Map