
- To wydarzenie minęło.
Fish, fasting and old dietetics. Forgotten culinary traditions
25 kwietnia, 2017 @ 09:00 - 12:30
Free
Zapraszamy na seminarium poświęcone rybom w dawnej praktyce kulinarnej. Spotkanie odbędzie się w ramach Europejskiego Tygodnia Edukacji Gastronomicznej, którego celem jest przekazywanie wiedzy o historii, kulturze i tradycjach wyżywienia nauczycielom i uczniom szkół gastronomicznych. Seminarium prowadzone będzie w języku angielskim. Wstęp wolny!
Program:
Daniel Makowiecki, Instytut Archeologii UMK, Średniowieczne ryby u Słowian zachodnich w świetle badań archeoichtiologicznych (Medieval fish of western Slavs. An archaeoichthological overview.)
Jarosław Dumanowski, Smakowity post. Historyczne receptury kulinarne jako dokumentacja, inspiracja i materiał edukacyjny (Tasty Fasting. Historical recipes as documentation, inspiration and educational resource)
Marta Sikorska, Szczupak po polsku: najsłynniejsza polska receptura wszechczasów (Polish pike. The most famous polish recipe)
Stanisław Cios, Gefilte Fish in Polish culinary tradition
__________________________
Organizatorami i partnerami Europejskiego Tygodnia Eukacji Gastronomicznej, realizowanego w Toruniu, w dniach 24-28.04.2017 r. są:
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Miasto Tours, Francja
Uniwersytet François Rabelais w Tours, Francja
Europejski Instytut Historii i Kultury Wyżywienia, Francja
Centre de Formation Apprentis w Tours, Francja
Stowarzyszenie Hale Tours, Francja
Amerykańska Akademia Kulinarna w Braşovie, Rumunia