Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej

25 marca, 2018 @ 10:00 - 16:30

Zapraszamy na kolejną edycję Toruńskiego Festiwalu Smaków, 24-25 III 2018 r. W tym roku tematem Festiwalu jest tradycja i nowoczesność:
Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej
Centrum Targowe „Park”, ul. Szosa Bydgoska 3
Wstęp wolny!

Program
Sobota, 24 III 2018 r.
Hala targowa (parter):
10:30 Oficjalne otwarcie Targów.
Sala konferencyjna* – sala audytoryjna (I piętro):
11:00 prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Otwarcie Toruńskiego Festiwalu Smaków 2018.
11:15 prof. Fabio Parasecoli, New York University, Food and authenticity: between history and inventing traditions (Jedzenie i autentyczność: między historią i wynajdywaniem tradycji), wykład w języku angielskim.
11:45 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Pokaz z degustacją.
13:45 Obiad prezydencko-rektorski. Degustacja potraw przygotowanych przez Prezydenta Miasta Torunia Michała Zaleskiego i rektora UMK, prof. Andrzeja Tretyna.
14:45 Pokaz kulinarny Karola Okrasy.
15:45 Gieno Mientkiewicz, Akademia Kulinarna Smolna 8 Food, Skarby polskiego serowarstwa.
Hala targowa (parter):
16:30 Wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2018 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków.

*Ograniczona ilość miejsc, prosimy o przybycie z wyprzedzeniem.

Warsztaty dla dzieci
Sala K-1 (I piętro):
14:00 Agnieszka Wieczorek, Renata Adamczyk-Nowak, Rzeżucha i jajka z pierników. Warsztaty wielkanocne dla dzieci.

Niedziela, 25 III 2018 r.

Sala konferencyjna – sala audytoryjna (I piętro):
12:00 Grzegorz Łapanowski, Kuchnia społecznie zaangażowana. O wyzwaniach współczesności.
12:30 Łukasz Konik, Klub Szefów Kuchni, Gęś, jaja i deser: kulinarne wariacje. Pokaz kulinarny.
13:30 Patryk Dziamski, Klub Szefów Kuchni, Najstarsze wielkopolskie przepisy kulinarne. Pokaz kulinarny.
14:30 Jarek Walczyk, Klub Szefów Kuchni, Dania z dziczyzny z najstarszej polskiej książki kucharskiej. Pokaz kulinarny.
15:30 Tomasz Deker, Klub Szefów Kuchni, Dawne desery w nowoczesnym wydaniu. Pokaz kulinarny.

Hala targowa/balkon przy wejściu na I piętro:
13:00 Pokaz kulinarny Michała Żulewskiego, szefa kuchni Bistro Klonowica w Toruniu.
14:00 Pokaz kulinarny Tomasza Weltera, trenera Reprezentacji Polski Kucharzy Wojskowych.

Na zewnątrz hali targowej
12:00-13:00 Rafał Bernatowicz, Restobar Ogień, Kuchnia ognia. Pokaz kulinarny.

Organizator Targów Turystycznych i Toruńskiego Festiwalu Smaków:
Spółka Urbitor Targi Toruńskie
Organizatorzy wydarzeń towarzyszących Toruńskiemu Festiwalowi Smaków:
Urząd Miasta Torunia
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Partner wydarzenia:
Klub Szefów Kuchni

Szczegóły

Data:
25 marca, 2018
Godzina:
10:00 - 16:30
Kategoria Wydarzenie:
Witryna internetowa:
https://www.facebook.com/events/275145166356208

Organizator

Kuchnia staropolska
Zobacz witrynę: Organizator

Miejsce wydarzenia

Centrum Targowe PARK
ul. Szosa Bydgoska 3
Torun, 87-100 PL
+ Google Map