Ładowanie Wydarzenia

« All Wydarzenia

  • To event minęło.

Toruński Festiwal Smaku

Kwiecień 1, 2017 @ 10:30 - Kwiecień 2, 2017 @ 17:00

5zł

Serdecznie zapraszamy na:

Toruński Festiwal Smaków 2017: Swojskie i obce.

Jak co roku, podczas Targów Wypoczynek, odbywa się Toruński Festiwal Smaków. Zapraszamy na targi, wykłady, pokazy kulinarne i degustacje. Poniżej szczegółowy program Festiwalu, a w nim m.in. informacje o Turnieju Kulinarnym, obiedzie prezydenckim, wykładach, prezentacjach i degustacjach. ZAPRASZAMY!

Organizatorzy:

  • Targi Toruńskie Urząd Miasta Torunia
  • Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK

Patronat: Slow Food Kujawsko-Pomorskie

Program Toruńskiego Festiwalu Smaków „Swojskie i obce”

Sobota, 1 kwietnia 2017

  • 10.30 Oficjalne otwarcie Targów
  • 11.00 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną Sala K1
  • 11.00 -12.00 Gdzie rośnie pieprz? Warsztaty edukacyjne dla dzieci, Agnieszka Wieczorek, Instytut Historii i Archiwistyki UMK, Renata Adamczyk-Nowak, nauczycielka historii 1 piętro, Sala audytoryjna
  • 12.00 Königsberskie klopsy, toruńskie pierniki i ślimaki: co jest nasze w naszej kuchni? Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK
  • 12.15 Obiad prezydencko-rektorski
  • 14.00 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
  • 16:30 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2017 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków

Niedziela, 2 kwietnia 2017

1 piętro, Sala audytoryjna

  • 12:00 Slow Food – z czym to się je? Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Slow Food Kujawsko-Pomorskie
  • 12:30 Płaskurka, samopsza i orkisz, opowieść o dawnych gatunkach zbóż, Mieczysław Babalski, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, właściciel marki BioBabalscy
  • 13.00 Jadalne chwasty? Warzywa nieuprawne w polskiej kuchni, Anna Rumińska, Chwastozercy, Slow Food Dolny Śląsk
  • 13.30 Kawa – egzotyczny trunek w lokalnym wydaniu, Roman Skonieczny, Palarnia Kawy Herbacafe w Złotorii Studio Herba-Cafe
  • 14.00 Ocet z kwiatu czarnego bzu i tatarskie ziele w cukrze. Renesans domowych produktów rękodzielniczych, Józef Siadak, Specjały spod Strzechy

Sala K1

  • 12:00 Piernikowe Laboratorium – Rodzinna Akademia Smaku. Prelekcja z warsztatami, Anna Kornelia-Jędrzejewska, Krzysztof Lewandowski, Dział Muzeum Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Toruńskiego Piernika, Muzeum Okręgowe w Toruniu

 

Informacji na temat programu udzielają:

  • Aleksandra Kleśta-Nawrocka, tel. 697-830-678,
  • Marta Sikorska, tel. 691-180-675

Informacji na temat Targów Turystycznych „Wypoczynek 2017” i Toruńskiego Festiwalu Smaków udzielają:

  • Barbara Dzioba tel. 606-228-261
  • Marta Lenkiewicz tel. 692-371-615

Szczegóły

Start:
Kwiecień 1, 2017 @ 10:30
Koniec:
Kwiecień 2, 2017 @ 17:00
Koszt:
5zł
Wydarzenie Category:
Wydarzenie Tagi:
, , , ,

Miejsce

Toruński Festiwal Smaku
ul. Szosa Bydgoska 3
Toruń, Kujawsko-Pomorksie Polska
+ Google Map
Strona internetowa:
https://www.facebook.com/kuchniastaropolska/