image_pdfimage_print

Czyli o tym, skąd jest nasze jedzenie. Zapraszamy do Bydgoszczy na konferencję o kuchni starodawnej. O to szczegóły…

Jest nam niezmiernie miło zaprosić Was drodzy czytelnicy do wzięcia udziału w I konferencji poświęconej o tym, co królowało kiedyś na naszych stołach, skąd pochodzi i jaki wywarło wpływ na naszą kuchnię.

Miejsce Konferencji.

Konferencja odbywać się będzie 23 marca w Bydgoszczy w Hotelu IKAR przy ul. Szubińskiej 32.

Program

 

Prelegenci.

Jak widzicie, program konferencji jest bardzo bogaty w tym bardzo dużo warsztatów (niestety tu musimy Was zmartwić, ponieważ w warsztatach mają pierwszeństwo szkoły gastronomiczne, inni uczestnicy w ramach wolnych miejsc, jednak warto się wybrać, bo będzie wielka dawka wiedzy o jedzeniu). Poznajmy część z nich:

  • Prof. Jarosław Dumanowski – Z wykształcenia historyk i wielki badacz staropolskich przepisów kulinarnych, od wielu lat przywraca je do życia i publikuje razem ze swoim zespołem na fan page Kuchnia Staropolska, ale nie tylko jest autorem i współautorem wielu publikacji w tym książek serii Staropolski Przepisy Kulinarne: Receptury Rozproszone. Obecnie wyszedł już VII Tom. Wielki promotor kuchni historycznej.
  • Chef Maciej Nowicki – Jest wybitnym znawcą kuchni staropolskie oraz codziennie pilnuje, by można było jej spróbować w Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie. To między innymi dzięki niemu na nasze stoły wróciły kapłony.
  • Prof. Fabio Parasecoli – W swojej pracy naukowej poświęcił się zagadnieniom z historycznej kuchni śródziemnomorskiej. Na co dzień pracuje na Uniwersytecie Nowego Jorku.
  • dr Józef Sadkiewicz – wielki propagator zdrowego jedzenia. Podczas prac w swoim Instytucie sprawdza jakość pożywienia oraz edukuje, w jaki sposób produkować dobrej jakości, pieczywo, mięsa i nie tylko.
  • Rafał Bernatowitz – Z wykształcenia jest absolwentem wydziału Historii kierunek Archeologia Uniwersytetu Warszawskiego. Z zawodu stolarz (rękodzielnik). Jego wyroby zdobią najlepsze restauracje w Polsce i nie tylko. Również utalentowany kucharz z zamiłowania. Gotował w gwiazdkowych restauracjach, z wieloma wybitnymi chefami. Współzałożyciel i członek kolektywu Restobar Ogień. Fascynuje go kuchnia prymitywna. Chef Rafał i jego dania są według filozofii less is better. Na zdjęciu jedna z jego potraw.

    foto by Rafał Bernatowitz

  • Józef Siadak – Przedsiębiorca i wielki miłośnik kuchni dawnej. Na co dzień pracuje w swojej manufakturze na Specjały spod Strzechy nad przywracaniem starych przepisów i tak dzięki niemu na naszych stołach może zagościć sos krzyżacki, czy mnoga ilość octów, czy musztard oraz chrzanów.
  • chef Tomasz Welter – Chef restauracji Dedal hotelu Ikar w Bydgoszczy. Miłośnik kuchni historycznej, która codziennie towarzyszy mu w jego pracy. Wielokrotnie nagradzany.

To tylko część prelegentów, jakich znamy i mieliśmy możliwość poznania. My serdecznie zapraszamy Was Drodzy czytelnicy w najbliższy piątek 23 marca do Bydgoszczy po porcję niesamowitych wrażeń oraz wiedzy, którą bez problemu wykorzystacie w swojej kuchni i nie tylko.

W piątek śledźcie nasz Fan Page, gdzie będą transmisje na żywo z wykładów i warsztatów odbywających się podczas konferencji

Las, Łąka i świat, czyli skąd jest nasze jedzenie

Zapraszamy i Pozdrawiamy
Ekipa Okazji Podróżnika.

Przeczytaj inne:
Dokąd by tu pojechać…

Cały czas się zastanawiam, gdzie by tu pojechać, co wam pokazać, gdzie was zabrać ze sobą drodzy czytelnicy. Zastanawiam się...

Polskie Smaki

Wbrew pozorom nie będzie to wpis o naszych, narodowych i nie tylko potrawach,ale o nowym lokalu na dworcu kolejowym Kraków...

Zamknij