image_pdfimage_print

Czyli o tym, skąd jest nasze jedzenie. Zapraszamy do Bydgoszczy na konferencję o kuchni starodawnej. O to szczegóły…

Jest nam niezmiernie miło zaprosić Was drodzy czytelnicy do wzięcia udziału w I konferencji poświęconej o tym, co królowało kiedyś na naszych stołach, skąd pochodzi i jaki wywarło wpływ na naszą kuchnię.

Miejsce Konferencji.

Konferencja odbywać się będzie 23 marca w Bydgoszczy w Hotelu IKAR przy ul. Szubińskiej 32.

Program

 

Prelegenci.

Jak widzicie, program konferencji jest bardzo bogaty w tym bardzo dużo warsztatów (niestety tu musimy Was zmartwić, ponieważ w warsztatach mają pierwszeństwo szkoły gastronomiczne, inni uczestnicy w ramach wolnych miejsc, jednak warto się wybrać, bo będzie wielka dawka wiedzy o jedzeniu). Poznajmy część z nich:

  • Prof. Jarosław Dumanowski – Z wykształcenia historyk i wielki badacz staropolskich przepisów kulinarnych, od wielu lat przywraca je do życia i publikuje razem ze swoim zespołem na fan page Kuchnia Staropolska, ale nie tylko jest autorem i współautorem wielu publikacji w tym książek serii Staropolski Przepisy Kulinarne: Receptury Rozproszone. Obecnie wyszedł już VII Tom. Wielki promotor kuchni historycznej.
  • Chef Maciej Nowicki – Jest wybitnym znawcą kuchni staropolskie oraz codziennie pilnuje, by można było jej spróbować w Muzeum Pałacu Jana III Sobieskiego w Wilanowie. To między innymi dzięki niemu na nasze stoły wróciły kapłony.
  • Prof. Fabio Parasecoli – W swojej pracy naukowej poświęcił się zagadnieniom z historycznej kuchni śródziemnomorskiej. Na co dzień pracuje na Uniwersytecie Nowego Jorku.
  • dr Józef Sadkiewicz – wielki propagator zdrowego jedzenia. Podczas prac w swoim Instytucie sprawdza jakość pożywienia oraz edukuje, w jaki sposób produkować dobrej jakości, pieczywo, mięsa i nie tylko.
  • Rafał Bernatowitz – Z wykształcenia jest absolwentem wydziału Historii kierunek Archeologia Uniwersytetu Warszawskiego. Z zawodu stolarz (rękodzielnik). Jego wyroby zdobią najlepsze restauracje w Polsce i nie tylko. Również utalentowany kucharz z zamiłowania. Gotował w gwiazdkowych restauracjach, z wieloma wybitnymi chefami. Współzałożyciel i członek kolektywu Restobar Ogień. Fascynuje go kuchnia prymitywna. Chef Rafał i jego dania są według filozofii less is better. Na zdjęciu jedna z jego potraw.

    foto by Rafał Bernatowitz

  • Józef Siadak – Przedsiębiorca i wielki miłośnik kuchni dawnej. Na co dzień pracuje w swojej manufakturze na Specjały spod Strzechy nad przywracaniem starych przepisów i tak dzięki niemu na naszych stołach może zagościć sos krzyżacki, czy mnoga ilość octów, czy musztard oraz chrzanów.
  • chef Tomasz Welter – Chef restauracji Dedal hotelu Ikar w Bydgoszczy. Miłośnik kuchni historycznej, która codziennie towarzyszy mu w jego pracy. Wielokrotnie nagradzany.

To tylko część prelegentów, jakich znamy i mieliśmy możliwość poznania. My serdecznie zapraszamy Was Drodzy czytelnicy w najbliższy piątek 23 marca do Bydgoszczy po porcję niesamowitych wrażeń oraz wiedzy, którą bez problemu wykorzystacie w swojej kuchni i nie tylko.

W piątek śledźcie nasz Fan Page, gdzie będą transmisje na żywo z wykładów i warsztatów odbywających się podczas konferencji

Las, Łąka i świat, czyli skąd jest nasze jedzenie

Zapraszamy i Pozdrawiamy
Ekipa Okazji Podróżnika.

Przeczytaj inne:
Lux Express promocja

Tradycyjna promocja czwartkowa od Lux Express obowiązuje także w 2016 roku. Zapraszamy po szczegóły pierwszej w tym roku promocji od...

Jak zaplanować wymarzony wyjazd…

Wielokrotnie czytałem na różnych stronach, jak to fajnie wyjechać w nieznane. Postanowiłem zrobić mały poradnik jak wyjechać i nie mieć...

Zamknij