Stare i nowe. Tradycja i nowoczesność w kuchni polskiej. Zapraszamy na targi do Torunia, poznajmy szczegóły targów…
Stare i nowe.
To hasło przewodnie tegorocznej edycji targów, które odbędą się w dniach 24 – 25 marca 2018 roku. My już tradycyjnie kolejny raz będziemy na miejscu relacjonować najważniejsze elementy.
Z tej o to okazji serdecznie Was zapraszamy do odwiedzenia Torunia i poznania wielu ciekawych rzeczy o kuchni i nie tylko. Poznajmy zatem
Program Targów.
Sobota, 24 III 2018 r.
Hala targowa (parter):
- 10:30 Oficjalne otwarcie Targów.
Sala konferencyjna* – sala audytoryjna (I piętro):
- 11:00 prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Otwarcie Toruńskiego Festiwalu Smaków 2018.
- 11:15 prof. Fabio Parasecoli, New York University, Food and authenticity: between history and inventing traditions (Jedzenie i autentyczność: między historią i wynajdywaniem tradycji), wykład w języku angielskim.
- 11:45 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Pokaz z degustacją.
- 13:45 Obiad prezydencko-rektorski. Degustacja potraw przygotowanych przez Prezydenta Miasta Torunia Michała Zaleskiego i rektora UMK, prof. Andrzeja Tretyna.
- 14:45 Pokaz kulinarny Karola Okrasy.
- 15:45 Gieno Mientkiewicz, Akademia Kulinarna Smolna 8 Food, Skarby polskiego serowarstwa.
Hala targowa (parter):
- 16:30 Wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2018 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków.
*Ograniczona ilość miejsc, prosimy o przybycie z wyprzedzeniem.
Warsztaty dla dzieci
Sala K-1 (I piętro):
- 14:00 Agnieszka Wieczorek, Renata Adamczyk-Nowak, Rzeżucha i jajka z pierników. Warsztaty wielkanocne dla dzieci.
Niedziela, 25 III 2018 r.
Sala konferencyjna – sala audytoryjna (I piętro):
- 12:00 Grzegorz Łapanowski, Kuchnia społecznie zaangażowana. O wyzwaniach współczesności.
- 12:30 Łukasz Konik, Klub Szefów Kuchni, Gęś, jaja i deser: kulinarne wariacje. Pokaz kulinarny.
- 13:30 Patryk Dziamski, Klub Szefów Kuchni, Najstarsze wielkopolskie przepisy kulinarne. Pokaz kulinarny.
- 14:30 Jarek Walczyk, Klub Szefów Kuchni, Dania z dziczyzny z najstarszej polskiej książki kucharskiej. Pokaz kulinarny.
- 15:30 Tomasz Deker, Klub Szefów Kuchni, Dawne desery w nowoczesnym wydaniu. Pokaz kulinarny.
Hala targowa/balkon przy wejściu na I piętro:
- 13:00 Pokaz kulinarny Michała Żulewskiego, szefa kuchni Bistro Klonowica w Toruniu.
- 14:00 Pokaz kulinarny Tomasza Weltera, trenera Reprezentacji Polski Kucharzy Wojskowych.
Na zewnątrz hali targowej:
- 12:00-13:00 Rafał Bernatowicz, Restobar Ogień, Kuchnia ognia. Pokaz kulinarny.
Miejsce Targów
Toruński Festiwal Smaków odbywać się będzie w Centrum Targowym Park w Toruniu przy ul. Szosa Bydgoska 3.
Wstęp wolny.
Organizatorzy
Organizator Targów Turystycznych i Toruńskiego Festiwalu Smaków:
- Spółka Urbitor Targi Toruńskie
Organizatorzy wydarzeń towarzyszących Toruńskiemu Festiwalowi Smaków:
- Urząd Miasta Torunia.
- Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK.
Partner wydarzenia:
- Klub Szefów Kuchni
Polecamy Waszej uwadze te targi, a jeśli nie możecie dotrzeć na nie, zapraszamy do nas na FP, gdzie odbędą się transmisje live z tej imprezy i nie tylko.
Do Torunia wygodnie dojedziecie:
- Polski Bus/ Flixbus z Wiednia, Brna, Krakowa, Katowic, Częstochowy, Łodzi, Gdańska, Warszawy, Płocka, Włocławka, Poznania, Berlina.
- A.D. EuroTrans z Ustki, Słupska, Lęborka, Gdyni, Sopotu, Gdańska, Ciechocinka, Bydgoszczy, Łodzi, Włocławka, Częstochowy, Katowic, Krakowa, Myślenic, Nowego Targu, Zakopanego, Bytów, Chojnice
- Arriva okoliczne miejscowości, oraz Bydgoszcz.
- PKS Polonus z Warszawy, Płocka, Włocławka, Ciechocinka, Bydgoszczy, Nakła, Złotowa, Szczecinka i Koszalina
- PKP Intercity z większych miast w Polsce posiada bezpośrednie połączenia z Toruniem.
- PolRegio z województw ościennych.
- Arriva RP z kilku województwa Kujawsko Pomorskiego
Zapraszamy Serdecznie
Ekipa Okazji Podróżnika .