Lubicie steki? Jeśli tak to musicie poznać pewien lokal, a raczej sieć lokali ze stekami. Zapraszam do Gdańska….
Recka ta miała się składać z dwóch części starego i nowego Evila w Gdańsku, jednak zanim dotrę do nowej Lokalizacji Evli Steak House Gdańsk upłynie jeszcze sporo wody w Wiśle. Stąd nieco spóźniona (lokalizacja stara) recenzja steków w Gdańsku.
Evil Steak House Gdańsk – czy to numer 1 na stekowej mapie Trójmiasta?
Zanim znajdziemy odpowiedź na to pytanie…
Było ciepłe lato, choć czasem padało
Dużo wina się piło i mało się spało
Tak zaczęła się wakacyjna przygoda
On był jeszcze młody i ona była młoda
Łzy – Agnieszka
No dobra nie było wina, ani ja nie byłem młody, jednak jałówka, która oddała swój żywot była w sam raz (weganie mnie zlinczują). Do Gdańska przyjechałem w ramach sprawdzenia debiutującego przewoźnika.
A że powrót miałem zaplanowany w następnym dniu, wybrałem się na miasto coś zjeść. Znajomy chef polecił mi, abym wpadł do Evil Steak House, tak też uczyniłem, gdyż byłem spragniony steka bardziej niż wielbłąd wody na Saharze.
Z racji, że było już coraz później, wysiadłem z autobusu i pognałem na Gdańską starówkę w okolice Neptuna, gdzie mieściła się stara lokalizacja. Usiadłem przy stoliczku i zamówiłem sobie Tatara oraz stek sezonowany na sucho przez 30 dni.

Jedną z najprostszych potraw, a zarazem bardzo wymagających jest Tatar. W literaturze potrawa ta występuje od XVI wieku, Wtedy we Francji pojawiły się pierwsze wzmianki o potrawie z siekanej wołowiny. Jednak tatar pierwotnie jest przypisywany hordom tatarskim i był uznawany za barbarzyństwo i dzikość.
Według legendy Tatarzy podczas wypraw wkładali mięso pod swoje siodła (głównie końska polędwica), dzięki temu mięso dojrzewało i stawało się poprzez pracę siodła kruche.
Tak o to w telegraficzny skrócie wygląda historia befsztyka tatarskiego.
Co potrzebujemy do Tatara?
- Dobrej jakości wołowinę

Tutaj się zatrzymamy, ponieważ w wielu miejscach tatar robiony się z ligawy (podobna do polędwicy, ale znacznie tańsza) polędwicy, czasem możemy spotkać tatar z łososia, dziczyzny (sarna).
Tatar najlepszy jest drobno siekany, choć często zdarza się, że dostajemy mielonego tatara plus dodatki, jednak jest jeszcze jeden sposób przyrządzania, z którym ja się nigdy nie spotkałem. Mianowice skrobanie.
- Żółtko

- dodatki:
- cebulka
- ogóreczek (kiszony, konserwowy)
- grzybki marynowane
- szprotki
- Przyprawy
- sól
- pieprz
- oliwa
- maggi lub sos Worcestershire
I to wszystko uzupełnia pieczywko, grzanki

Tak wygląda przepis na tatara, a co dostajemy w Evil-u?
Po zamówieniu odpowiedniej wagi tatara (tak możemy zamówić tyle ile chcemy cena podana w karcie jest za 100g) przed nami na naszym stole ląduje to

Drobno siekana wołowina dojrzewająca na miejscu w lokalu przełożona dodatkami, żółtaczko (kurze, a nie przepiórcze) sól i pieprz grubo mielony oraz sos balsamiczny.
Do tego dostajemy przyprawy, abyśmy mogli sobie doprawić wedle naszego gustu.
Jak już nasycimy nasz wzrok tym obrazkiem pora na coś, co wprost uwielbiam, nie wiem, czy bardziej niż samego tatara, czyli mieszamy składniki, doprawiamy i smakujemy.

Mało apetyczny obrazek, ale ile smaku w nim jest, to mogę Wam tylko opisać. Delikatna polędwica, doskonałej jakości pieprz i najwyższej klasy dodatki uzupełniają się jak symfonie Beethovena, aby dać nam wielowymiarowy koncert na naszych kubkach smakowych. Muszę przyznać, że opisując Wam te doznania, mam ciarki na plecach, a ślinotok zalewa moją kochaną klawiaturę.
Doskonała, delikatna, sezonowana na sucho wołowina jest nie do opisania. Musicie sami spróbować, czy symofnia na moich kubkach smakowych to była wykonana przez Berliner Philharmoniker, a może przez Żenka M. z Zakopiańskiego Koszmaru TVP omyłkowo nazywany Sylwestrem…
Po takim wstępie moje kubki smakowe były już gotowe na danie główne. Przepłukane lekko wybornym Mojito dry

Chwila przyjemnej przerwy na kontemplowanie mojej ukochanej przystawki, została zaburzona pojawieniem się przede mną średnio wysmażonego trzydziestodniowego antrykotu.

Ach co to był za widok. Grillowane warzywa, stek i cebulka z sosem. Wszystko doskonale i według zamówienia wysmażone.

Delikatna struktura mięsa powstała w wyniku miesięcznego sezonowania w idealnych warunkach. Mięso bez pośpiechu dojrzało, skruszało i nabrało smaku. Delikatny tłuszczyk stał się idealnym nośnikiem smaku.

Moje kubki smakowe z każdym kęsem utwierdzały się w tym, że chef odpowiedzialny za przyrządzenie tego steka

Jednak w tym arcydziele kulinarnym nie tylko Chef miał udział, ale także rzeźnik, który przygotował mięso oraz jałówka, która oddała swój żywot, aby stworzyć nie jedno, arcydzieło sztuki kulinarnej.
O smaku i odczuciach zapraszam do wideo
Tutaj powinno się pojawić podsumowanie, ale nie będzie, bo będzie ciąg dalszy z nowej miejscówki Evila w Gdańsku przy ul. Powroźnicza 19/20
Adresy i menu lokali Evil-a znajdziecie tutaj – Evil.com.pl
Co można zrobić w Gdańsku pisałem tutaj – One Day in … Gdańsk
Zapraszam do śledzenia naszych soszjali
Zapisz się do naszego newslettera
The form you have selected does not exist.
Na dziś to tyle, zapraszam na część 2 i do Evila
Stanisław | Okazje Podróżnika