Program imprezy
Tegoroczny program imprezy naprawdę fajnie się prezentuje. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. O to szczegóły
1 kwietnia 2017 (Sobota)
- 10.30 Oficjalne otwarcie Targów
- 11.00 Rozpoczęcie konkursu na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną Sala K1
- 11.00 -12.00 Gdzie rośnie pieprz? Warsztaty edukacyjne dla dzieci, Agnieszka Wieczorek, Instytut Historii i Archiwistyki UMK, Renata Adamczyk-Nowak, nauczycielka historii
1 piętro, Sala audytoryjna
- 12.00 Königsberskie klopsy, toruńskie pierniki i ślimaki: co jest nasze w naszej kuchni? Jarosław Dumanowski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK
- 12.15 Obiad prezydencko-rektorski
- 14.00 Konkurs kulinarny o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia
- 16:30 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2017 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków
Niedziela, 2 kwietnia 2017
1 piętro, Sala audytoryjna
- 12:00 Slow Food – z czym to się je? Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Slow Food Kujawsko-Pomorskie
- 12:30 Płaskurka, samopsza i orkisz, opowieść o dawnych gatunkach zbóż, Mieczysław Babalski, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, właściciel marki BioBabalscy
- 13.00 Jadalne chwasty? Warzywa nieuprawne w polskiej kuchni, Anna Rumińska, Chwastozercy, Slow Food Dolny Śląsk
- 13.30 Kawa – egzotyczny trunek w lokalnym wydaniu, Roman Skonieczny, Palarnia Kawy Herbacafe w Złotorii Studio Herba-Cafe
- 14.00 Ocet z kwiatu czarnego bzu i tatarskie ziele w cukrze. Renesans domowych produktów rękodzielniczych, Józef Siadak, Specjały spod Strzechy
Sala K1
- 12:00 Piernikowe Laboratorium – Rodzinna Akademia Smaku. Prelekcja z warsztatami, Anna Kornelia-Jędrzejewska, Krzysztof Lewandowski, Dział Muzeum Historii Toruńskiego Piernikarstwa Muzeum Toruńskiego Piernika, Muzeum Okręgowe w Toruniu
Tak wygląda tegoroczny program Toruńskiego Festiwalu Smaków. Poznajmy kilku wystawców.


