Image default
Zaproszenia

Toruński Festiwal Smaków 2017

W zeszłym roku mieliśmy okazję oraz zaszczyt bycia Toruńskim Festiwalu Smaków. Także w tym roku będziemy i chcemy Was zaprosić do udziału w tym wydarzeniu…

Toruń to jedno z najstarszych miast polskich, gdzie jego historia sięga XII wieku. To tutaj w XIX wieku urodził się Nicolaus Copernicus, który wstrzymał słońce, wzruszył ziemię w swoim słynnym dziele „De revolutionibus orbium coelestium”, to tutaj także królują pierniki i wszystko z nimi związane. Tutaj jest wiele miejsc związanych z krzyżakami, piękny stary rynek.

Czy bulwary wiślane miejsce do spacerowania. Choć sporo tutaj zabytków to Toruń ma też kilka miejsc, gdzie nowoczesna architektura przyciąga wzrok i została wkomponowana pomiędzy zabytkowe kamienice.

Więcej o tym mieście opowiem Wam przy okazji wpisów z cyklu One day in Toruń czy weekend in Toruń. Wtedy wam tez napiszę, co to jest za osiołek.


Ok, tyle tytułem wstępu. Teraz chciałbym Was oficjalnie zaprosić na

Toruński Festiwal Smaków

Który odbędzie się 1-2 kwietnia w Centrum Targowym Park przy ul. Szosa Bydgoska 3 Toruń.
Godziny otwarcia 1 kwietnia sobota  10:30 – 18:00, 2 kwietnia niedziela 10:30 – 16:00

Organizatorzy:

  • Targi Toruńskie Urząd Miasta Torunia
  • Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK

Patronat: Slow Food Kujawsko-Pomorskie

To już kolejna edycja tego ciekawego wydarzenia na turystyczno-kulinarnej mapie polski. W tym roku motywem przewodnim będzie temat:

„Swojskie i Obce” 

Czyli o tym, co w kuchni polskiej pochodzi od nas, a co jest zapożyczeniem z innych kultur. Wszystkiego tego się dowiecie podczas cyklu wykładów organizowanych przez znakomitych prelegentów. Główny wykład o historii naszej kuchni poprowadzi profesor Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego, Instytut Historii i Archiwistyki UMK. Kolejnymi znakomitymi prelegentami będą pani Aleksandra Kelśta Nawrocka ze Slow Food Kujawsko- Pomorskie, przedstawi nam, czym jest Slow Food i czym się to je, oraz Mieczysław Babalski, Anna Rumińska, Roman Skonieczny i Józef Siadak. O czym będą mówić, dowiecie się z programu na następnej stronie.

O najmłodsze pociech zadbają podczas warsztatów edukacyjnych panie Agnieszka Wieczorek, Instytut Historii i Archiwistyki UMK, Renata Adamczyk-Nowak, nauczycielka historii.

Toruński Festiwal Smaków to nie tylko wykłady, ale także degustacje i obiad Prezydencko- Rektorski, który jest wydarzeniem samym w sobie.

Obiad przygotowują jego eminencja rektor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika profesor dr hab. Andrzej Tretyn oraz Prezydent Miasta Torunia Michał Zalewski.

Podczas gotowania opowiadają o historii miasta, o tym, co gotują, a wszystko to jest zwieńczone degustacją. Tak wyglądało danie główne w zeszłym roku, czyli kurczak w sosie piernikowym podany z zapiekaną kaszą.

Ok program znajdziecie na kolejnej stronie i więcej szczegółów. Toruński Festiwal Smaków to nie tylko wykłady, ale przede wszystkim targi, gdzie zakupicie, spróbujecie różne ciekawe potrawy, napoje i inne. Można je oczywiście zakupić, o tym będzie także dalej, przedstawimy kilku wystawców, którzy będą także w tym roku.

Spis Treści

Zapraszam do zapoznania się z programem imprezy.

…> Program

Podobne Wpisy

Święto piwa w Gdańsku czyli AmberFEST…

DJ Czas

Spotkanie z Jackiem Boneckim w Warszawie

DJ Czas

Piknik z ratownikami GOPR z Xtreme Park w Wieliczce

DJ Czas